Ψυχολογια παιδιού & εφήβου

Παιδικά Τικ

Τα παιδικά τικ είναι αυτόματες και αναίτιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου και του σώματος. Είναι νευρικές συσπάσεις, όπως το κλείσιμο των βλεφάρων, το τίναγμα των μαλλιών, το αναίτιο κούνημα του ώμου και των χεριών.

Μπορεί να είναι και φωνητικές συσπάσεις, όπως το να επαναλαμβάνει την τελευταία λέξη από φράση που ακούει από κάποιον άλλον. Καμιά φορά επαναλαμβάνει υβριστικού περιεχομένου λέξεις.

Εμφανίζονται σε ηλικία 5 – 6 ετών και είναι συνήθως παροδικό φαινόμενο. Υποδηλώνει όμως, σίγουρα, παιδί κουρασμένο και αγχωμένο. Μπορεί να γίνει μόνιμη συνήθεια από την οποία να μην μπορεί να απαλλαγεί, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αν το παιδί περάσει κάποιο έντονο σοκ. Ευτυχώς, όμως, είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εξελίσσεται σε χρόνιο φαινόμενο. Συνήθως, όμως, υποχωρούν.

Αν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο τικ, θα πρέπει καταρχήν να μην πανικοβληθείτε και πανικοβάλετε έτσι και το ίδιο. Να μην το μαλώσετε και να μην του κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις, γιατί έτσι επιδεινώνετε την κατάσταση. Να σκεφτείτε, που μπορεί να οφείλεται. Τι αγχώνει και δημιουργεί ένταση στο παιδί, ώστε να αντιδρά με τικ. Να το ηρεμείτε και να προσπαθείτε να του αποσπάσετε την προσοχή.

Απομυθοποιήστε το τικ. Χαμογελάστε και να θυμάστε, ότι το χιούμορ και το γέλιο, χαλαρώνουν και ηρεμούν. Αν βέβαια επιμένει, είναι αναγκαίο να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Σ. Δρόσου

Σχετικά Άρθρα